PRATİK BİLGİLER
Bu bölümde inatçı lekelere nasıl müdahele etmeniz konusunda bilgiler sunacağız!
-
Beyaz Şarap Lekesi Nasıl Çıkar?
Taze lekelerde deterjan yeterlidir. Yeterli olmazsa, normal ağartıcı maddeleri kullanın: yıkama talimatlarına ve kumaşın tipine bağlı olarak çamaşır suyu veya oksijenli su kullanın.Pamuklular için alternatif yöntem: önce yarı yarıya sulandırılmış alkol, daha sonra ise az miktarda sirke ile nemlendirin ve durulayın.
-
BOYA LEKESİ NASIL TEMİZLENİR?
Temizlenecek kumaşı temiz, beyaz bir bez üzerine yerleştirin ve saf alkole batırılmış bir başka beyaz bez ile lekeyi silin. (önce giysinin görünmeyen bir yerinde deneyin) Daha sonra normal şekilde yıkayın.
-
ÇAMUR LEKESİ
Kurumasını bekleyin, fırçalayın, su ve sabun ile yıkayın. Çamaşır suyu kullanmayın, renkli kumaşların büyük çoğunluğu çamaşır suyuna dayanıklı değildir. Çamaşır suyu ancak üreticinin talimatlarına uygun ise ve önceden deneme yapmak suretiyle kullanılmalıdır. Narin doğal kumaşlarda, amonyaklı suya (1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak) kullanılabilir. Kumaşı amonyaklı suyla hafifçe ovaladıktan sonra durulayın. Sentetik kumaşları limon suyu eklenmiş suyla silin ve durulayın.
-
MÜREKKEP LEKESİ
Mürekkep lekesi çok özel bir leke ürünüdür ve genellikle seyreltilmiş asitler kullanılarak çıkarılır, ancak bu yöntem tavsiye edilmez. Çünkü asitli ürünler kumaş için tehlikeli olabilir. En iyi çözüm kumaşı kuru temizlemeciye götürmektir. - Bazı tükenmez kalem ve karbon kağıdı lekelerini uygun bir çözücü ile sildikten sonra bol su ile durulayabilirsiniz. - Beyaz veya boya vermeyen pamuklularda 90 derece sertlikte alkol veya trikloretilen kullanın. Çamaşır suyu ilave edilmiş su da kullanılabilir. - Diğer renkli pamuklularda, alkol veya sirkeyi suyla bire bir oranda karıştırarak durulayın. - Sentetik kumaşlarda limonlu su kullanarak lekeyi mümkün olduğunca yumuşatmak ve ardından kumaşı durulamak tavsiye edilir. İnatçı lekelerde işlemi bir daha tekrarlamanız gerekebilir. - Yünlü ve ipeklilerde üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silmek ve daha sonra durulamak olumlu sonuç verebilir.
-
Tereyağ, Süt ve Krema Lekelerİ
Boya vermeyen pamuklularda, trikloretilen benzeri bir çözücü kullanın ve durulayın. Hassas renkli pamuklularda, amonyaklı su ( 1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak ) kullanın ve durulayın. Sentetik kumaşları, üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silin, durulayın. Yünlülerde ve ipeklilerde, lekenin üzerine talk pudrası veya leke çıkarıcı toz serpin, tozun emilmesini bekleyin ve hafifçe fırçalayın. Bu işlemi yaparken kumaşın altına emici beyaz kağıt veya temiz bir bez yerleştirin. Böylece leke çözücü madde ile birlikte alttaki kumaşa geçecektir. İşlem bittikten sonra kumaşı yıkayıp durulayarak geride kalan çözücü maddeleri uzaklaştırın. Dikkat: Süt ve krema lekeleri sıcak suyla değil ılık suyla çıkarılmalıdır. (sıcak su lekeyi pişirir)
-
ÇİMEN LEKESİ
Çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda, lekeyi nemlendirdikten sonra üzerine deterjan dökerek ovalayın, çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile yıkayın. İnatçı lekeleri alkolle sildikten sonra lekeli bölgeyi iyice durulayın. Çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan kumaşlarda aynı işlemleri çamaşır suyu kullanmadan yapın. (Kumaşın asetat içermesi halinde, bir birim alkole iki birim su ekleyin)
-
Kahve, Çay, ÇİKOLATA LEKESİ
İpekli ve yünlülerde, sulandırılmış 90 derece sertlikte alkol iyi sonuç verir: Kumaşı, üçte bir alkol ve üçte iki soğuk sudan oluşan karışıma batırılmış bez ile silin. Renkli pamuklularda, yarı yarıya sulandırılmış alkol ve bir miktar limon suyuyla hazırlanmış karışımla silin ve durulayın. Eşit miktarlarda sirke ve 90 derecelik alkol karıştırarak hazırlanmış bir karışımda çok etkili olur.Sentetik kumaşlardaki çay lekelerini limon suyu eklenmiş suyla silin ve lekeli bölgeyi durulayın. İpuçları: Çamaşır makinesinde yıkanan kumaşlardaki lekelerin daha iyi çıkması için, katı lekelerin (çikolata gibi ) üzerine saf gliserin (eczanelerde satılır ) sürüp birkaç dakika bekleyerek lekeyi yumuşatın; lekeli kumaşı çamaşır makinesinde yıkayın.
-
OJE LEKESİ
Aseton veya amil asetat kullanın. Kumaş üzerinde halkalar oluşmasını önlemek için kumaşı daima iyice durulayın. Belirli renklerde, kumaşın boya vermediğinden emin olun. Asetat ve triasetat içeren kumaşlarda asla oje çıkarıcı maddeleri kullanmayın.
-
TÜKENMEZ / KEÇELİ KALEM LEKESİ
Genellikle kalemin bıraktığı izi silgi ile silmek yeterlidir. Silgi işe yaramazsa, lekenin üzerine deterjan dökün ve soğuk su ile durulayın. Leke hala çıkmadıysa, üzerine birkaç damla amonyak damlatın, tekrar deterjan dökün ve iyice durulayın.
-
KAN LEKESİ
Tüm lekeler hemen müdahale edildiğinde soğuk su ve sabunla kolayca çıkar. İnatçı lekeler için; amonyaklı suya ( 1 litre suya 1 çorba kaşığı amonyak ) batırın suya biraz sabun ekleyin ve durulayın. Leke tam olarak çıkmadıysa, % 10 veya % 15′lik oksijenli su (eczanelerde bulunur) ile ıslatın ve durulayın.
E-mail adresimizi kullanarak her türlü şikayet yada memnuniyetinizi belirtebilirsiniz.
info@tuncayyikama.com